История

Чифликъ „НЕНКОВИ“ е открит на 15 юли 2006г., но историята му започва четири години по – рано, когато Милена и Петър НЕНКОВИ, връщайки се от пътуване из красивата ни България, се сдобиват с едно щраусово яйце.

Ненкова:
– Щраусите на Деси от Петрич ни очароваха с грациозната си походка, влажни очи и дълги мигли. По пътя обратно към вкъщи със съпруга ми вече чертаехме планове за бъдещата ни щраусова ферма и единодушно приехме, че най – подходящото място за това е закътаното високо в планината с. Осеновлак.

Купихме една полуразрушена сграда и след двудневно пътуване нашите щрауси се озоваха в прекрасното ни селце.

Поради големия интерес към тези странни праисторически създания дадохме възможност на нашите гости да ги опознаят и не след дълго отворихме първото си заведение за хранене в компанията на танцуващия щраус Иван и красивата Цеци с изящни дълги крака.

Когато група туристи пожелаха да пренощуват някъде осъзнахме, какво всъщност ще ни направи още по – щастливи. С всеки изминал ден в съзнанието ни се зараждаха нови и нови идеи и без да се замисляме какво може да ни донесе това веднага се втурвахме към реализирането им. Пътуванията на моето семейство винаги включваха редовно посещение на малки ферми за различни видове животни и оставахме изключително доволни и щастливи когато след дълги преговори и шеги си тръгвахме с нови питомци за нашия зоопарк. Много от тях се нуждаеха от лекарска помощ и след консултации със специалисти от различни зоопаркове се възстановяваха бързо и успешно, за да се превърнат в нашите малки глезльовци.

Всички животни в нашия зоокът са родени с помоща на хората и никога не са били свободни. Нашата голяма мечта е когато те имат потомство да върнем голяма част от тях към естествения им начин на живот в природата и спомогнем за защита на територията им от човешка намеса.